86 56 00 00">

Slidpåvirkning af møbelstof. Hjælpeguide til valg af møbelstoffer til polstring

Oprettet d. under Valg af Møbelstoffer og Metervarer

Hvilket møbelstof skal du vælge?

Valg af nyt møbelstof? Læs vores guide og bliv bedre rustet, inden du køber nyt møbelstof blandt de mange lækre metervarer til polstring.

Ved valget mellem metervarerne, bør der både tages højde for farver, slidstyrke, smudsresistens og meget mere. 

Hvilket møbelstof skal jeg vælge? Ja, de egentlige spørgsmål er mange. Det første, du kan gøre, inden du vælger mellem de mange metervarer, er at stille et par andre spørgsmål.

Hvor ofte skal møblet benyttes? Hvordan bliver møblet benyttet? Hvor skal møblet stå? Er der risiko for tilsmudsning? Bliver møblet brugt af børn? Bliver møblet brugt af kæledyr? Skal møblet polstres stramt eller løst? Hvordan er formen på møblet – egner det sig til f.eks. stribet møbelstof eller andre mønstre?

Dagligdagens slid på møbelstoffer

Der er stor forskel på de forskellige krav til møbelstoffer alt efter om det drejer sig om polstring af en sjældent benyttet pyntestol i et hjørne eller en spisebordsstol ved køkkenbordet.

Spisebordsstole er ofte udsat for et større slid end f.eks. en lænestol, da en spisebordsstol har mange besøgende i løbet af en dagligdag. Jo større brugsintensitet et møbel har, jo større bestandighed over for slidpåvirkning kræver det fra møbelstoffet.

Dette kalder vi møbelstoffets slidstyrke, som angives i Martindale. Slidstyrken måles ved Martindale-slidprøven, hvor man gnider to stykker stof mod hinanden i 8-taller. Begynder møbelstoffet at fnuldre ved 25.000 8-tals gnidninger, har møbelstoffet en Martindale-værdi på 25.000.

Til møbler i rum med stor brugsintensitet anbefaler vi en Martindale på mindst 25.000 ved blødt polstrede møbler. Ved møbler som er hårdt polstrede, som f.eks. en spisebordsstol med møbelstof på et træsæde med 2 cm koldskum, anbefaler vi en slidstyrke på mindst 35.000 Martindale.

Kraftig og tætvævet møbelstof er oftests også det mest slidstærke. Følg linket nederst på siden og læs vores hjælpeguide til, hvordan du kan se, om et stof er velegenet til møbelpolstring.

 

Sol og farver

Solen bleger møbelstoffer. Nogle møbler har sin plads i lyse rum som for eksempel en udestue eller foran et stort vinduesparti i dagligstuen. Møbler som er udsat for meget lys og direkte solys kræver at stoffet har en høj lysægthed, hvis det skal bevare sin farve. Hvis du derimod vælger et møbelstof til en sofa i et mørkt hjørne i tv-stuen, betyder lysægtheden ikke så meget for dit valg af møbelstof.

Leder du efter en metervare til polstring af en samtalesofa foran stuens vinduesparti, bør du vælge et møbelstof som er velegnet til solens påvirkning. Som tommelfingerregel ses solens udmatning af farver mere på mørke tekstiler end på lyse. Vi anbefaler en lysægthed på mindst 5 for møbelstoffer på møbler, der bliver udsat for direkte sollys.

Som tommelfingerregel er møbelstoffer af naturlige fibre som uld og bomuld mere resistente over for solens stråler. Dette gælder dog ikke hørfibre. Blandingsprodukter med bomuld/akryl/polyester/uld er dog ofte også velegnede.

Uldstoffer og lyse stoffer er ofte mere lysresistente.

 

Smuds og rengøring

Et andet vigtig parameter for valg af møbelstof er tekstilets egnethed overfor rengøring. I hjem med kæledyr og/eller små børn, kan det være en fordel at vælge en metervare af et møbelstof, du nemmere kan rengøre ved f.eks. aftørring eller maskinvask.

Nogle møbelstoffer tåler kun kemisk rensning. Andre Møbelstoffer kan klare en tur i vaskemaskine. Nogle stoffer har en overfladebehandling, som gør at væsker ikke kan trænge ned i stoffet. Og ved nogle møbelstoffer er denne behandling foretaget på selve fibrene før vævning af stoffet.

I forhold til rens og plejer vejer placering og brug af møblet igen tungt i forhold til valget. Spisebordsstole og møbler i køkkenet bør være nemme at rengøre og kan med fordel imprægneres eller behandles. En stolehynde kan ofte også være vanskelig at tage af for at give den en tur i vaskemaskinen.

Imprægnerer man derimod en sofa, skal man være opmærksom på, at en overflade imprægnering også kan medvirke at møbelstoffet ikke ånder særligt godt længere, og at det derfor kan gøre, at man får lidt varme og fugtige lår ved brug over længere tid.

 

Læs også vores guide, som kan hjælpe dig med at finde ud af om et stof er velegnet til møbelpolstring. Klik her.

Klik her og læs om de tekniske specifikationer på møbelstoffer.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar