86 56 00 00">

Læderfarvning / møbellæder - vejledning

Oprettet d. under LÆDERPLEJE, BRUGERVEJLEDNINGER, ALLE

Opfarv eller omfarv selv dine lædermøbler på en weekend

- Og det er altså ikke særlig svært - med TM-metoden, udviklet igennem de sidstre 15 år af Michael Juhlin fra TM, i samarbejde med danske lædereksperter og med hjælp af originale metarialer og farver fra førende europæiske lædergarverier.

 

Skift-Farve-paa-læder-sofa-eller-stol

TM-Metoden - til permanent farvning af møbellæder:

Start med at vaske læderet grundigt med TM-Læderrens på en svamp.

Denne rensning er nødvendig for senere at kunne begrænse anvendelsen af TM-Affedtningsmiddel. Dette indeholder nemlig opløsningsmidler og kan i store mængder virke noget udtørrende og dermed være lettere skadeligt for læderet - men affedtningen er samtidigt absolut nødvendig for den nye farves vedhæftning. 

Lad nu læderet tørre godt (evt. til næste dag)

Nu tørres læderet over med en klud vædet med TM-Affedtningsmiddel. Dette vil løsne overfladen på den gamle læderfarve, og sikre vedhæftningen af den nye farve.

Stop behandlingen med affedtningsmidlet, når du kan se begyndende farve-afsmitning på kluden. 

Meget blanke eller "glasagtige" områder, som kan være opstået på f.eks. forkanter af armlæn og sædeforkanter, kan evt. slibes /"ridses" let med slibepapir korn 180 eller derover, for at farven bedre kan "hæfte" (farven hæfter meget bedre på en ru overflade). Vær dog meget omhyggelig med ikke at gennemslibe læderets narv (d.v.s. læderets "papirtynde" glatte overflade). 

Det følgende afsnit gælder KUN for LÆDER som skal omfarves til ny farve og kun for "sugende" læder (d.v.s. læder, som ikke i forvejen er behandlet med dækfarve eller lak). 
..... 
Test: 
Prøv evt. først at afrense et lille stykke af læderet på et usynligt sted, med f.eks. acetone, cellulosefortynder eller "neglelak-fjerner" og dernæst når det er helt tørt at dryppe lidt vand på stedet. Hvis vandet nu stadig "preller" af på læderet, er det formentlig fra garveriet behandlet med dækfarve og / eller lak og kan nu efterfølgende IKKE farves med Anilinfarve. 

Hvis vandet derimod hurtigt forsvinder ned i læderet, er du dermed så heldig, at dit læder kan opsuge og dermed farves med anilinfarve og dermed "gennemfarves" inden påføring af dækfarve. 

Læder der skal omfarves til en anden ( mørkere) farve, bør derfor nu "gennemfarves" med Quick Anilinfarve (bejdsefarve) i ca. samme farvetone som den færdige farve. Dette giver læderet den nødvendige basis for den nye farve og gør at der efterfølgende kun skal bruges ganske lidt dækfarve, for at opnå det færdige resultat. Dette er temmelig vigtigt da evt. senere problemer med krakelering, oftest skyldes et for tykt lag dækfarve, hvilket i øvrigt også vil kunne få læderet til at føles lidt stift og "plastagtigt" 

Læder der skal opfarves til nogenlunde samme farvetone som den oprindelige, behøver derimod ikke grundfarvning med Anilinfarven, da det i så fald kun er nødvendigt med et tyndt farvelag, som dermed ikke vil forandre læderets overflade væsentligt. 
Anilinfarve kan købes på spraydåse eller som hele ltr. og kan her påføres med klud, svamp, pensel eller sprøjte, men mængden af den tilførte anilinfarve kan næsten ikke overdrives, da det her bare gælder om at "gennemfarve" læderet inden dæk-farvningen. 
..... 
Nu skal læderet farves med TM-Læderdækfarve, uanset om det som ovenfor, er gennemfarvet med anilinfarven eller ikke. 
TM-Læderdækfarve fås i ca 110 standardfarver. 

Farven indgnides i læderet med en svamp, især i folder og syninger og efter en kort tørretid (ca. 30 min.) kan farven nu "dubbes" på med en svamp eller påføres med en rund pensel i god kvalitet. For at undgå penselstriber, kan det i forbindelse med pensling, være en god ide, samtidig at "dubbe" med svamp. 

El-sprøjtepistol eller endnu bedre - trykluftsprøjte kan naturligvis også anvendes, men indgnidningen med svamp, er stadig absolut nødvendigt, for at komme helt ind i læderstruktur / syninger! 

Påfør under alle omstændigheder farven tyndt og gerne af flere omgange. 

MEGET VIGTIGT: 
Et tyndt dækfarvelag giver absolut det flotteste resultat, bevarer det meste af læderets blødhed og modvirker en evt. senere krakelering. 

For at forstærke farvens slidstyrke og vedhæftning, (især ved brug i bil, båd o.l.) kan nu påsprøjtes et jævnt lag Mat-lak eller Semi Mat Lak. Dette er en meget stærk lak, hvor læderet alligevel beholder sit naturlige udseende og ikke kommer til at se "lakeret" ud. 

Til afslutning gives læderet efter et par dages afhærdningstid, en behandling med TM-Lædercreme 


Copyright : Michael Juhlin

Eftertryk ikke tilladt uden tilladelse!


Kommentar(er) 2

  • Luna Peterson
    Luna Peterson

    Hej. Jeg har købt nogle bar stole ( fra nye) men er blevet træt af farven . Det er kunst læder. I kernelæder farve. Er det muligt for mig at grave dem sorte / mørke

    Svar

  • Arne Bonnesen
    Arne Bonnesen

    Hej Jeg har noget læder fra en sofa, som skal bruges til interiør i en veterranbil. Noget er ret slidt, andet er som nyt. Jeg har forsøgt ned \"renovator\", men den gør ikke det slidte pænt nok. Derfor er eneste løsning nok at bruge en dækkende læderfarve. Jeg vil dog gerne ramme samme farve, som er nær det, der er som nyt. Kan jeg sende et lille stykke til jer,, så I kan se om der er en farve, som ligner. Venlig hilsen Arne Bonnesen

    Svar

Skriv din kommentar