86 56 00 00">

Forstå de tekniske specifikationer om stoffet

Oprettet d. under BRUGERVEJLEDNINGER, ALLE

SLIDSTYRKE

Slidstyrke måles ved hjælp af gnidning af 2 stykker stof.

Martindale-slidprøven (ASTM D4966-98) er en metode, der almindeligvis anvendes til at forudsige bæredygtighed. Stofprøver er monteret fladt og gnides i en otteagtig form som bevægelse ved hjælp af et stykke uldklud som slibemiddel. Antallet af ”gnidninger”, som stoffet varer før det viser, at det er uhensigtsmæssigt ændring i stoffets udseende (garnbrud, pilling, huller) tælles. Antal cykler (gnidninger) bestemmer slidstyrken.

Der er ekstreme slidssituationer, der kan kræve højere niveauer af slidstyrke, som f.eks. lufthavns venteområder, tog- og busstole og sådanne offentlige steder som teatre, hospitaler, institutioner, og restauranter. Her foreslås det at dennes slidstyrke er over 60.000 gnidninger.  

 

LYSÆGTHED

Lysægthed er en betegnelse der beskriver stoffets evne til at kunne beholde sin oprindelige farve når det bliver udsat for sollys. Lysægthed skala er fra 1-8, hvor 8 er det bedste. Bomuld har som udgangspunkt en lav lysægthed, hvorimod uld som oftest har en høj lysægthed. Karakter på 3-4 i lysægthed er middel.

For at kunne opnå en god lysægthed, farver mange producenter fibrene i mørke eller dybe farve. På denne måde kommer der mere farve ind i stoffibrene end ved farvning af en lys nuance. Primært står mørke farver sig derfor bedst. Der vil dog altid være undtagelser og eksempler på lyse tekstiler som også har en god lysægthed. Farver på møbelstoffer vil altid falme -nogle mere end andre, afhængig af lysægtheden og mængden af lys.

Ud fra ovenstående er det derfor altid vigtigt at udvælge stoffet udefra møblets placering. Får stoffet meget sollys er det altså vigtigt at vælge et stof med høj lysægthed. 

Læs mere om slidpåvirkning og valg af møbelstof ved at klikke her.

TØR- & VÅDGNIDNING

Tør og vådgnidning er to separate tests som viser overførsel af farve fra overfladen af ​​et farvet stof på en anden overflade ved gnidning eller gentagen kontakt.

Testmetode ISO-105 × 12: 2001 bruger et standard hvidt bomuldsstof i både tør og våd tilstand, der gnides mod overfladen af ​​teststoffet. Efter gnidning under kontrolleret tryk for et specifikt antal gange sammenlignes mængden af ​​farve overført til de hvide testkvadre med et farveskema, og en rating er etableret.

Grade 5 - ingen farveoverførsel 
Grade 1 - høj grad af farveoverførsel

For polstrings materialer anbefales tør Graden på minimum 4 minimum og våd Graden på minimum 3.

PEELING

Peeling er det ”fnuller” som alle tekstiler afgiver på overfladen af materialet. ”Fnulleret” er ofte overskudsfibre fra materialet og er en naturlig egenskab ved materialet. Hvis der er snak om en sofa, stol eller andet som kommer i kontakt med andet tekstil, kan der også være tale over fibre fra fx tæpper, støv og tøj som bliver viklet ind i stoffet.

De fleste polstringsstoffer piler i forskellig varierende grader. Nedenfor vises en rate over pilling. Grad 5 - Ingen ændring 
Grad 4 - Let overflade pilling 
Grad 3 - Moderat overfladepilling. Stoffnuller af forskellig størrelse og tæthed dækker delvist overfladen 
Grad 2 - særskilt overflade. Stoffnuller af forskellig størrelse og tæthed dækker en stor del af overfladen 
Grade 1 - svær pilling dækker hele stofoverfladen

TM-Materialer anbefaler:

  • Uldshaver -som ofte nemt kan skære ”fnulleret” væk

 

BRANDSIKKERHED

Et stofs ydeevne, når det udsættes for en bestemt antændelseskilde.

ACT-retningslinjer angiver forskellige brændbarhedstest dikteret af den tilsigtede slutbrug af stoffet. NFPA 701-89 måler tændingsmodstanden af ​​et stof efter at det er udsat for en flamme i 12 sekunder. 

Prøven gentages et antal gange, og alle testprøver skal bestå prøven.

Det fremgår at et hvert brandhæmmende tekstil, er meget afhængig af dets konstruktion, fibertype og omstændighederne på det givende tidspunkt. Et stof kan ikke beskrives som ikke brandfarligt.

Hos Tm-materialer angiver vi om stoffet er godkendt inden- og udendørs brug, biler, både o.l.

TM-materialer anbefaler

  • NO FIRE brandimprægnering

Købes her: Køb NO FIRE brandimprægnering

Læs også vores guide om, hvordan sol, kæledyr, madlavning og placering af møbler påvirker dine møbler, så du bliver bedre rustet til at vælge det helt rigtige møbelstof til dit polstringsprojekt. Klik her.

Læs også vores guide, som kan hjælpe dig med at finde ud af om et stof er velegnet til møbelpolstring. Klik her.

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar